Хапването на един грейпфрут дневно значително намалява нивото на холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания, твърдят от здраве.bg.
В изследване на израелски учени от университета на Йерусалим са участвали пациенти, които наскоро са преживели сърдечна операция - коронарно шунтиране. Тези мъже и жени са имали високи нива на холестерол и липиди, поради което организмът не реагирал адекватно на медикаментите за заздравяване на раните. Пациентите били разделени на три групи. Тези от първата група изяждали по един червен грейпфрут на ден, втората група - по един жълт, а на третата група изобщо не били давани грейпфрути. Експериментът продължил 30 дни.
Резултатите показали, че при пациентите, получаващи грейпфрути, нивата на липидите и холестерола значително се снижили, докато при другите не били отбелязани никакви промени. Другият констатиран факт бил, че червеният грейпфрут се оказал по-ефективен, което учените обясняват с по-голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в него.
Грейпфрутът е с доказани диетични свойства - препоръчваме ви всеки ден по един грейпфрут сутрин на гладно преди закуска, той не дразни стомаха така, както лимонът.
Грейпфрутът е богат на соли и минерали - препоръчва се за отслабване, тъй като ускорява "топенето” на мазнините, ускорява храносмилането.
Високото съдържание на пектин в грейпфрута понижаващ равнището на “лошия” холестерол в кръвта. Така че, колкото повече от този плод изяждате дневно, толкова повече намалявате риска да ви покосят сърдечно-съдови заболявания.
Доказано е още, че консумацията му спомага за отстраняване на функционалните разстройства на черния дроб, стимулира мозъчните функции и дейността на нервните клетки. Глюкозидите в грейпфрута имат антисклеротични свойства, така че той е особено полезен за хората в третата възраст.
В смес с чист зехтин се прилага като средство за разтваряне на камъните в бъбреците. Препоръчва се още при куп болести: артрити, трескави състояния, отоци на долните крайници, възпалителни процеси на пикочно-половата система.