Водораслите са мощни антиоксиданти, прочистват токсините от организма и забавят процесите на стареене. Водораслите са храна на столетниците и на ... красавиците.
Водораслите спомагат за изхвърлянето на токсините, натрупани в организма вследствие на замърсяването на околната среда. Те съдействат за запазване на идеалното тегло, подхранват, осигуряват прилив на енергия и защитават от вредните ултравиолетови лъчи.
Водорасли – вълшебни качества
- Водораслите съдържат от 15 до 40% растителни белтъчини с висока биологична стойност, което означава почти всички аминокиселини.
- Отличават се с богато съдържание на бета-каротини или провитамин А (важен за здравето на кожата). Освен това в тях присъстват в големи количества и останалите витамини – В, С, D, E, F и K.
- Водораслите са един от малкото познати източници на растителни витамини В12, съдържащи се в месото, рибата и яйцата.
- По нищо не отстъпват на пшеничните кълнове по съдържание на витамин Е.
- Съдържат множество минерали, особено йод, калций (в някои от тях той е в много по-голямо количество, отколкото в млякото), магнезий, калий, фосфор, желязо, цинк и натрий.
- Като всички растения, богати на хлорофил, водораслите съдържат голямо количество магнезий – оттам и участието му за образуването на червените кръвни телца.
- Съдържат несмилаема субстанция, наречена алгинова киселина, която спомага за естественото прочистване на червата, тъй като обира токсините от стените на дебелото черво и предизвиква отстраняването им по естествен път.
- Водораслите съдържат големи количества микроелементи, витамини и висококачествени протеини, благодарение на които имат необикновена антитоксична мощ.
Освен това някои видове водорасли съдържат голяма доза витамин Е, наричан още витамин на дълголетието и красотата, както и витамини от групата А. Според всеобщото мнение и двата вида витамини съдействат за забавяне на преждевременната загуба на зрение.
Видове водорасли и тяхната консумация
Водораслите могат да се консумират в суров или сушен вид (вторите след намокряне) или под формата на таблетки. В древността почти всички водорасли произлизали от далекоизточните страни (най-вече Китай и Япония), но днес вече се отглеждат успешно дори в Испания.
Агар-агар – много богати на целулоза. Може да се купят под формата на сушени панделки, които след предварително измиване се добавят към салатите.
Нори – богати на витамин А. Може да се купят под формата на сушени листа. Пекат се и се нарязват, после се добавят към салатите. Съставка са на японското суши.
Хизики – много богати на калций. Могат да се купят сушени и след това да се добавят към задушени ястия и сосове, като гарнитури към ориз и макарони.
Хлорела – сладководни водорасли, изключително богати на витамини, минерали, протеини и т.нар. хлорелов фактор на растежа (ХФР). Приемат се от 5 до 10 таблетки дневно.
Спирулина – тези водорасли се нареждат сред най-богатите открити досега естествени източници на протеини. Приемат се по 2-4 таблетки преди хранене.
Вакаме и комбо – съдържат много витамини от групата В, калций и други минерали. Обикновено се приготвят заедно със зеленчуците и житните продукти. Ако се добавят парченца от тях към леща, грах или боб, те се приготвят по-бързо, дори и да не са предварително накиснати във вода. Това е така, защото съдържат глутаминова киселина, която има способността да смекчава влакната на другите хранителни продукти.
Фукус – отличават се с високо съдържание на йод (30000 мкг/100 г). Може да се приемат по 1-2 таблетки дневно, с много вода и преди хранене.
Келп – диетичен препарат, приготвен от стандартна смес от сушени и смлени на прах водорасли. Отличава се с високо съдържание на витамини и минерали. Богат е на йод.
Автор: dieti.rozali.com