Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

КИНОА, 250g

Цена: 3.00 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Gurme Classa

КИНОА, 250g информация

Историята на Киноата започва от Андите в Южна Америка. Била е основна храна в Имерията на Инките. Киноата е храна, която може да оцелее при най-различни условия. Тази адаптация на културата позволила на инките да я използват за храна стотици години. В наши дни Перу продължава да бъде най-големия производител на киноа в света. Интересът към киноата постепенно се разпространява в Индия и други части на Азия (включително Япония), а също така и в Африка и някои части от Европа. Агрикултурната организация на Обединените Нации сочи се, че 2013 е „Международната година на Киноа”.

  Киноата има голяма хранителна стойност. Смята се за богат източник на протеин, благодарение на съдържащото се солидното количество лизин и изолевцин. Източник е и на есенциални мастни киселини или мононенаситени мазнини (като олеиновата киселина). Също така, киноата е добър източник на вит. Е. Има голяма концентрация на калций и други минерали, както и богатство от антиоксиданти (кверсетин и кемпферол).

  Има противовъзпалително и антиоксидантно действие, намалява риска от алергии. Използва се при диабетици, като намалява и риска от появата на диабет. Ключът е високото съдържанието на фибри и протеини, нужни за поддържането на нормални стойности на кръвната захар. Киноата е впечатляваща и уникална храна, сред другите зърнени култури, с изобилието си от фитовещества и положителните им ефекти.

Състав

Хранителна стойност за 100g:

 

Енергийна стойност (kJ/kcal) 1559/380
Мазнини (g) 6
- от които наситени мастни киселини (g) 1
Въглехидрати (g) 64
- от които захари (g) 0
Белтъци (g) 14
Влакнини (g) 7
Сол (g) 0.012

Употреба

преди употреба зърната трябва да се измият добре под течаща вода. Вари се като ориза - залива се с вода в съотношение 1:2 и след като водата кипне, се оставя на слаб огън 15-20 минути.