АМАРАНТ, БИО, 250g Био класа информация
Амаранта (Amaranthus caudatus) има богата история, датираща отпреди хиляди години. За негова родина се смята Централна и Южна Америка. Той е бил основна храна на древните ацтеки, които смятали, че амаранта е "храна дадена им от боговете" и затова винаги присъствал в свещените им ритуали. Така станал известен и като "златното зърно на боговете".
Състав
Хранителна стойност за 100g:
Енергийна стойност (kJ/kcal) | 1630/397 |
Мазнини (g) | 7 |
- от които наситени мастни киселини (g) | 1 |
Въглехидрати (g) | 66 |
- от които захари (g) | 2 |
Белтъци (g) | 7 |
Влакнини (g) | 14 |
Сол (g) | 0,01 |
Произход: Индия
Употреба
Препоръчителна употреба:
Амарантът на Био Класа има приятен ядков привкус и се приготвя по същия начин като ориза - смесват се 3 чаши вода с 1 чаша амарант и се оставя да къкри за около 20-25 минути, докато водата се изпари. Амарантът е подходящ за хора придържащи се към безглутенова диета, тъй като не съдържа глутен.