Био сироп от агаве, 250 мл информация
Агаве е растение подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави текила. Произнася се Ah-GAH-vay и се използва от хиляди години като добавка към храната. Нектарът от известното в Мексико растение се нарича „медена вода“. Има няколко вида агаве – Агаве Tequilana, Salmiana и Rainbow варианти. Агавето е по-сладко от меда, но не е толкова гъсто.
За производството на сироп от агаве се изтисква сока от сърцевината на растението, наречена Piña. Сокът се филтрира и се хидролизират въглехидратите в захари. Филтрираният сок се състои главно от фруктоза и глюкоза. Нектарът е забележителен с това, че гликемичния индекс* е по-нисък в сравнение с повечето подсладители, поради високото съдържание на фруктоза. Поради това е по-добър избор за хора чувствителни към захар и мед.
Ацтеките наричат агавето подарък от боговете.