Червен ориз 500г. информация
Червеният ориз дължи цвета си на антоцианините – пигментите-антиоксиданти, които обагрят гроздето, къпините, боровинките, малините и всички останали горски плодове. Когато се сготви, червеният цвят на обвивката оцветява останалите съставки на ястието в розово-червеникаво. Той е със запазена обвивка, богат е на фибри и има много по-наситен и плътен вкус в сравнение с белия ориз, който е олющен. Протеинът в него пък се усвоява по-добре отколкото този в кафявия ориз. Именно заради това, в Индия, голяма част от която се храни вегетариански, този ориз е много популярен. В протеиновият му състав влиза и важната незаменима аминокиселина метионин и условно незаменимата тирозин (става незаменима, когато организмът ни е под стрес).
Състав
Био червен ориз, 500 гр.
Употреба
Залива се с вода в съотношение 1:1.5, вари се за 40 мин. и след това се оставя да къкри за още 15 мин. Може да се яде самостоятелно или да послужи като основа на ризото в комбинация с други видове ориз и зеленчуци. Добър е и за салата, овкусена със зехтин.