Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Ориз бял дългозърнест 1кг.

Цена: 9.55 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Green

Ориз бял дългозърнест 1кг. информация

На Изток оризът е задължителен атрибут на всяко ястие. Не случайно на някои езици изразът "добър апетит" се превежда буквално като "хапнете си ориз", а в други "хранене" означава "консумация на ориз". Твърди се, че оризът е една от най-старите специално отглеждани храни, която съществува над 6 хиляди години. Там той е обект на поклонение и затова често купичката с ориз се сервира отделно - поставя се в центъра на масата и символизира чистотата и значението на това блюдо за семейството. В много от източните кухни оризът не се смесва с ароматни подправки, за да не заглушат естественият му аромат.

В Европа оризът придобива популярност значително по-късно. Отначало той се смятал за екзотично и скъпо растение, от чиито зърна можели да се приготвят само царски блюда. Постепенно завоювал позиции на най-консумиран продукт на Стария континент. В Италия и Испания отглеждали предимно сортове, които лесно попиват други аромати - месо, морски дарове, подправки и пр.

Оризът съдържа витамини от групата В, които са особено важни за нервната система и поддържането на енергийния баланс на организма; витамин Е - антиоксидант, който предпазва човека от въздействието на замърсената околна среда; фосфор, който подпомага делението и възпроизводството на клетките; а също калий, калций и магнезий.

Състав

1 кг. Био ориз, дългозърнест.

Употреба

Препоръчва се използването му предимно в гарнитури.