Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Овес 500гр.

Цена: 3.09 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Био Класа

Овес 500гр. информация

Какъв по-добър начин да придобиете силата и енергията да преминете през трескавото и напрегнато утро от това с чаша прясно приготвена овесена каша.

Овесът, познат като Avena sativa, е твърдо житно растение, способно да издържи на такива неблагоприятни условия на почвата, на каквито другите посеви не биха оцелели. Той спечелва част от отчетливия си вкус и аромат по време на процеса си на узряване, след като е прибрана реколтата. Макар и да се обелва, това не премахва триците и кълновете на овеса, които са концентриран източник на фибри и нутриенти.

Състав

Главната съставка на овесените зърна е нишесте - около 50-60%. Освен на нишесте, овесът е много богат на витамини от В групата и лесно усвоим белтък. Овесените зърна съдържат до 5% захар и до 9% мазнини. В тях са открити много аминокиселини, фитинови киселини, флавоноиди и сапонини. Овесът е богат на минералите магнезий, мед, желязо, фосфор и калций.

100 г овес съдържа 389 ккал, 8% вода, 6.9 г мазнини, 66 г въглехидрати, 10.6 г фибри, 16.8 г белтъчини и 0 мг холестерол.

Употреба

Най-добре е да добавите овес в хладка вода и да го приготвите на слаб огън. Пропорцията е една чаша овес към две чаши вода, а времето на приготвяне зависи от самия продукт, но варира между 15 и 30 минути.