Поръчай онлайн или позвъни на : 0887 558 884

  •  

Зелена леща 500г.

Цена: 7.69 лв.
Не е наличен в момента
за информация и препоръки
0887 558 884
Green

Зелена леща 500г. информация

Зелената леща, известна още като френска, се приема за най-деликатната разновидност на лещата (Lens culinaris). За разлика от червената и традиционната у нас кафява, зелената леща не се разкашква лесно, зрънцата запазват формата си, оставайки по-твърди, а вкусът им не е толкова подчертано „землист“. Това, както и по-апетитният цвят я прави много подходяща добавка за салати. Въпреки че е представител на сем. Бобови, които са известни с по-трудоемката си термична обработка, лещата се вари лесно – за около 30-40 минути, като няма нужда от предварително накисване.

Както всички варива, лещата е добър източник на протеин. Всъщност, около 30% от калорийния й състав идва от него, което я превръщат в третата най-богата на белтъчини растителна храна след соята и конопа. Освен незаменими аминокиселини, високото протеиново съдържание означава и по-дълго чувство за ситост. За това допринасят и неразтворимите фибри, на които е богата. Те не се разтварят във вода, преминават почти непокътнати през храносмилателния тракт, ускорявайки обмяната на веществата.

Състав

Сертифизиран продукт от биологично земеделие.
Може да съдържа следи от глутен, соя, синап, сусам и бобени зърна.

Употреба

Сварете във вода в съотношение 1:2 или 1:3 - в зависимост от желаната гъстота. По принцип не е необходимо предварително накисване, но ако решите да го направите, ще намалите времето за варене наполовина. Посолете накрая, тъй като ако добавите сол в началото, ще забавите варенето. Стремете се да прибавяте лимонов сок към готовите ястия - храните с витамин C (като цитрусите) подпомагат усвояването на желязото, на което е богата лещата.